Casentino ull

Som motpol till de fina ullfibrerna vi bär i kostym och kavaj hittar vi casentino-ull. En ullkvalité som synts mycket de senaste säsongerna hos många tillverkare, kanske främst hos de italienska. Men kvalitén är inget nytt påfund utan redan på medeltiden bar munkarna kappor tillverkade i just denna ull som fått sitt namn från den toskanska staden Casentino.

Casentino har en robust och matig känsla och ser ”nopprig” ut, vilket är meningen. Från början gav man ullen detta utseende genom att slå fibrerna med en käpp som gjorde att vissa fibrer gick av och rullade ihop sig. Idag sker detta maskinellt. Casentino-ullen är varmare och mer slitstark än dess mer finfibriga dito.

Furstehuset Savojen, som styrde Italien under 86 år, gav tyget kunglig status genom att använda orange casentino-ull som ett dekorativt och värmande plagg till deras käraste ägodelar, hovhästarna. Den orangea färgen förblev synonymt med casentino-ullen då de italienska männen började bära överrockar i just denna ull, och de gör de än idag.

Vi har en mörkgrön dubbelknäppt rock i casentino-ull från L.B.M. 1911. Precis som kavajerna från samma tillverkare är den sydd helt okonstruerad och är plaggtvättad vilket bara förstärker den härliga texturen som casentino-ullen har. Rocken finner ni här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *