Dry Martini – Den eleganta drinken

Den är mytomspunnen, räknas som drinkarnas drink, är sexig och framförallt väldigt elegant. Ursprunget till drinken är ovisst, men en av de mer vanliga förklaringarna är att Martini di Arma di Taggia på Knickerbocker Hotel i New York är upphovsmannen till drinken och att detta skedde i början av 1900-talet. Lika många förklaringar på dess ursprung finns till vad en Dry Martini är, det enda som det verkar vara konsensus om är att den ska vara kall, väldigt kall.

Det handlar om en skvätt gin och en mindre skvätt vermouth med garnityr av citronskal eller oliver, där tvistar de lärda. Vad är det då som fått denna enkla cocktail att sklidras, som ingen annan drink, i litteratur, konst, film och artiklar? Det började åren efter första världskriget då britternas five o’clock tea blev the cocktail hour i Amerika, när sedan förbudstiden började 1920 och lönnkrogar, så kallade speak-easies, blomstrade och det blev vanligt för kvinnor och män att dricka tillsammans fick Martinin status som urban, sofistikerad och sexig. Sedan dess har drinken avnjutits och debaterats av författare, artister, skådisar och i hemmet. Vi tror att det är det enkla och eleganta i drinken som bidragit till dess långa och mytomspunna livstid.

Vårat recept

Ingredientser: gin, vermouth och citronskal

  • Frys cocktailglas i förväg
  • Förkyl shaker, gin (Tanqueray 10) och vermouth (Noilly Prat)
  • Ta ut allt och fyll glas och shaker med stora isbitar
  • 1,5 cl vermouth och 6 cl gin hälls i shaker och rör om 20 sek
  • Sila innehållet i glaset, kasta först ut isen i sinken lite nonchalant och världsvant
  • Vrid citronskalet över drinken så att olja lämnar skalet och landar på drinkens yta
  • Låt citronskalet vila på botten av drinken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *