ESPRESSO – 3cl HET KÄRLEK

Espresso har som ni säkert gissat sitt ursprung i Italien, men bruket av kaffebönan har sitt ursprung i Etiopiens bergsområde där en fåraherde märkte hur hans getter blev piggare av att äta på kaffebusken. Kaffebönan och dess uppiggande effekter fortsatte brukas av människan och 1884 togs det första patentet på en espressomaskin i industristaden Turin.

Espresson spreds och blev populärare i och med det sociala som erbjöds i de ökande antalet kaffebarer som öppnades runt om i landet. En bidragande anledning till dess ökande popularitet kan också vara att kaffepriserna kontrollerades av myndigheterna, förutsatt att kaffet dracks på stående fot. Detta bidrog till en så kallad “stå i en bar” kultur.

2

Den perfekta espresson består av 3 cl av den varma drycken. Kaffebönorna ska vara nymalda och blandningen av arabica- och robustabönan är individuell men en espressoblandning bör innehålla minst 10% eller max 35% robustaböna. Uppvärmt vatten pressas genom kaffet under högt tryck och ska resultera i en 25 sekunder lång tunt strilande stråle ner i den förvärmda koppen. Kaffet får inte börja droppa och heller inte rinna i för tjocka strålar.

Är alla variabler uppfyllda för den perfekta espresson ska det nu finnas 3 cl het kärlek i en liten kopp, omfamnad av en gyllenbrun kräm, kallad crema. Crema består av cellulosa och fetter från kaffet och ska vara fyllig. Prova att hälla lite socker på creman, ligger det kvar en stund innan det börjar sin resa mot botten av koppen är allt som sig bör. Prova även att hälla i en skvätt anislikör, grappa eller liknande, det kallas Caffé Corretto och är en vanlig variant av espresson på eftermiddagar i vårt kära Italien.

Espresso_shot_76

Var dricker ni er helst er espresso? Svara i kommentarsfältet nedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *